Friday, May 4

Spider-Man 3 Kritik

Evet filmden çıktık, eve geldik.

Öncelikle söyliyeyim ki bu bir spider-man filmi değildir!
Bir örümcek adam hayranı olarak acı çektim filmin her saniyesinde. Görünen o ki ne yönetmen ne senarist hayatları boyunca açık 5 sayı spider-man okumamış. Hayır bre adam, venom var diyosun, Green Goblin var diyosun, Sand-Man var diyosun. Aç bi oku bu karakterlerin olduğu sayıları. Öğren ulan!
Karakterizasyon yerlerde sürünüyor. Mary Jane bildiğin aşağılık kompleksi olan cadde kızı gibi bişey olmuş. Kendine güven diye bir şey yok. Gidiyo bi harry'e bi peter'a. Ulan Mary Jane Watson dominant bir kadın figürüdür ve asla, "Peter neden yanımda yoksun" gibi tribal enfeksiyonlara sarmaz. "Go get 'em tiger!" ya. Hiç mi okumadın?! Üstüne bi de gidip Harry'le öpüşmeler yakınlaşmalar. Siktir! Çık dışarı! Nereye gidiyosun?! Gel buraya! otur, sıfır!

Gelelim Peter Parker'a. Anlayamadınız di mi şu adamı? "From nerd to hero" girmedi kafanıza. Zaten Gwen Stacy'i de hikayeye sokup sonra nasıl bağlıyacağınızı şaşırdınız. Ulan Gwen, Peter'ın MJ'den önceki aşkı. Keza Gwen ve babası Green Goblin tarafından öldürülür. Spidey'in geçmişindeki pişmanlıklar hanesinin büyük bir paydasıdır. Sen ne yaptın peki? Peter MJ ile evlenmeyi düşünüyoken gidip Gwen'le öpüştürdün sonra aynı günün gecesi MJ'e ilanı aşk falan. Daha bir olay-zaman örgüsünü idrak etmekten acizsiniz be. Çıkın dışarı! Nereye ulan?! Gel buraya, otur! sıfır!

Peki spider-man şakşakçısı şehre ne demeli? Spider-man şehrin sempati ile baktığı ama bir o kadar da "masked menace" olma olasılığı üzerinde tedirgin oldukları biridir. Yemeyin beni ya, yüzünü göstermeyen adam ölüleri diriltse kimse güvenmez. Keza Spidey öyle iki alkışla götü tavana vuracak adam değildir, May Hala onu öyle eğitmedi bi kere. Keza aynı şebeklik içinde JJ.Jameson'ı da aptal komedi unsuru olarak kullandınız ha. JJJ küçük kızdan kazık yedi, JJJ Betty'den sinir uyarısı aldı. bik bik bik! Sizi basiretsiz herifler, çıkın dışarı! Gir lan içeri! otur, sıfır!!

Bitti mi? bitmedi. Nerden tutsam elimde kalıyor.
Sand-man'e gelelim. Hadi olabildiğince iyi kotarmışsınız bunu da, peki açıklar mısın bana birader sand-man nasıl oluyorda uçuyor? ha?! sie!
Siyah kostüme gelirsek. Sizi tembel herifler hiç mi siyah kostüm dizaynı görmediniz? Nerde modifiye edilmiş kocaman beyaz örümcek işareti? nerde ellerin üstündeki beyaz peçeler? Nerde symbiotun vücudun içine girerek yok olma yahut istenilen kıyafete dönüşebilme özelliği? Yaa...yaa...Peki Venom'a ne demeli? Venom masumları öldürmez, Venom spider-man'in yakınlarına saldırmaz. Venom masumları koruma takıntısı olan ve spider-man'i masumlar için tehdit olarak gören bir karakterdir. Hadi onu da geçtim, iki tane demir boruyu birbirine çarptırarak venomu elimine edebiliyosak, koy adamın baş ucuna cıngar bi alarm saati, sonra seyreyle eğlenceyi...

Peki bu Tobby denen veledi maske ile çekme konusundaki özürlülüğünüz nedir? Adamın yüzünü görmeyen kaldı mı koca şehirde? yada kameramanların hiçbiri zoom özelliğinin bilincinde değil mi?

Ya Harry? Haldun Dormen'e benzeyen Alfred'in yandan yemişi bi uşak koyup ondan sonra "babanızın ölümü kendi elinden oldu. hakkaten" lafıyla hakikate döndü demek. Olllllldu. Sonra ver araya "ortak aşkımız için, dostluk için. gay eğilimlerimiz için" temalı diyalogları. Örümcek adam bi de zıplayıp amerikan bayrağı önünde poz versin. Biz de angutuz ya, "ay spaydır men süperdı yaaani" diyelim.

Merak ediyorum, Sam bir gün senaristi arayıp "I'm thinking of a spider-man who is kinda gay and very very lame" diye mi söze girdi? Çünkü bu kadar başarısız, her yönüyle bu kadar yetersiz ve kötü bir film yapmak özel bir çaba gerektirir.

No comments: